| |     latinica | english  
Насловна
Састанак са Министром Одбране Савезне Републике Нигерије

 

 

 

 

Господин Ђура Ликар, амбасадор Републике Србије је, 04.09.2018.г, имао састанак са бригадним генералом у пензији Мансур Ден Алијем, министром одбране Савезне Републике Нигерије.

Током састанака две стране су разговарале о могућностима унапређења сарадње у овој области.Потписивање уговора са Нигеријском трансмисионом компанијом

 

 

 

 

 

 

"Енерго Нигерија", филијала српске компаније "Енергопројект" и кинеска компанија "ТВЕА" су потписале два уговора са Нигеријском трансмисионом компанијом, 28.08.2018. године.

У присуству Ђуре Ликара, амбасадора Републике Србије, уговоре су потписали инж. Предраг Михел, заменик генералног директора "Енерго Нигерије", господин Лиао Феи, генерални директор "ТВЕА" и господин Осман Гур Мохамед, генерални директор Нигеријске трансмисионе компаније.

Укупна вредност потписаних уговора износи 52 милиона УСД од чега је удео "Енерго Нигерије" у износу од 32 милиона УСД.

 Предаја акредитива

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Господин Ђура Ликар, амбасадор Републике Србије је, 31.05.2018.г, предао акредитивна писма Њ.Е. господину Мухамед Бухарију, председнику Савезне Републике Нигерије. 

Током састанка две стране су потврдиле своју приврженост унапређењу билатералних односа, а посебно на плану безбедности, трговине, образовања и спорта.

Његову екселенцију председника Бухарија је пратио министар спољних послова Савезне Републике Нигерије Џефри Оњеама.Посета специјалног изасланика председника Србије амбасадора Зорана Вујића Савезној Републици Нигерији

Током периода од 10.-12. октобра ове године, амбасадор Зоран Вујић, у својству специјаног изасланика председника Републике Србије г.дина Александра Вучића, боравио је у посети Савезној Републици Нигерији.

Приликом разговора амбасадора Зорана Вујића и његовог домаћина Министра СМИП-а Нигерије Џефри Оњеама констатовано је да су билателарни односи Републике Србије и Савезне Републике Нигерије пријатељски и без отворених питања. Размотрене су могућности за даље унапређење сарадње у различитим областима, а пре свега на економском плану. Обе стране су исказале интерес за наставак дијалога  између две земље на високом и највишем нивоу.8. Конференција српске медицинске дијаспоре 2017

8. Конференција спрске медицинске дијаспоре 2017, одржаће се у периоду од 21-23 јуна 2017. године у Белом Двору у Београду. 

 O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.


Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.


Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 

Zahtev za upis u biracki spisak podatka da ce birac glasati u inostranstvu preuzmite ovde.

Zahtev za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji preuzmite ovde.04.11.2016. - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

04.11.2016. - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)


- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у циљу отуђивања следећих непокретности (1):

(1) Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD (2);

(2) Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

Додатна документа:

- Текст огласа на енглеском језику преузмите овде

- Незванични превод текста огласа на српском језику преузмите овде.

- Tenderer Information Sheet преузмите овде.

- Tender Bond (Guarantee) преузмите овде.

- Performance Bond (Guarantee) преузмите овде.Нови Закон о општем управном поступку

Поштовани,

Амбасада користи прилику да Вас информише о законским решењима новог Закона о општем управном поступку („Сл. Гласник РС“, број 18/16), настао као резултат реформе јавне управе и реализације идеје њене трансформације у сервис грађана. У том смислу посебно указујемо на новину која предвиђа поједностављену процедуру за странке када је у питању прибављање података о чињеницама о којима органи јавне управе воде службену евиденцију. Наведене податке прибављају органи јавне управе по службеној дужности, а странка ће наведено прибављати сама само уз своју изричиту изјаву. Закон је предвидео и казнене одредбе за овлашћено службено лице који поступа у супротности са оним што предвиђа нов закон (члан 207). У циљу што боље информисаности, а како би странке могле да успешно и целовито остваре и заштите своја права и правне интересе, без одуговлачења поступка и у циљу смањивања својих трошкова, посебно указујемо на чланове закона који регулишу поменуте новине (9, 103 и 207.). Цео текст новог закона можете да преузмете на следећем линку.

http://mduls.gov.rs/aktivnosti-obavestenja.phpСАСТАНАК МИНИСТРА ДАЧИЋА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ НИГЕРИЈЕ

 04. март 2016.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас делегацију Савезне Републике Нигерије коју је предводио Стални секретар у Министарству иностраних послова Нигерије Булус Лоло.


У разговору су потврђени традиционално добри и пријатељски односи који постоје између две земље већ више деценија.

Током сусрета исказано је обострано интересовање за материјализацијом тесних веза кроз потписивање већег броја билатералних споразума, као и за јачањем економских односа, а договорена је и размена посета на највишем нивоу.

Министар Дачић изразио је солидарност са пријатељским народом Нигерије који је изложен нападима терористичке организације Боко Харам, док је Стални секретар Лоло детаљније појаснио напредак који је током протеклих годину дана остварен у борби против ове терористичке организације.


 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

Грађани Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 24. април 2016. године.

- Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве Амбасади за гласање у иностранству до 2. априла 2016. године.

У случају да лице није уписано у јединствени бирачки списак потребно је истовремено са Захтевом за упис у бирачки списак податка да ће гласати у иностранству, Амбасади поднети и Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији.

Преко апликације, на сајту Министарства државне управе и локалне samouprave  http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal може се проверити да ли је лице уписано у бирачки списак.

Овде можете преузети Захтев за упис у бирачки списак податка де ће гласати у иностранству.

Овде можете преузети Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе де ће грађанин гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Фотокопија пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије са уписаним ЈМБГ је обавезна.

Пријаве се могу поднети лично у Амбасади Републике Србије у Абуџи, путем поште, или на Е-mail:  mail@ambnig.com или serbconsabuja@gmail.comИзбори за народне посланике Р. Србије, гласање у иностранству

 


04. март 2016.


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У

ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.


Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.


Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Формулар Захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде.

Формулар Захтева за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овдеКАТАСТРОФАЛНЕ ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ

Влада Републике Србије је отворила посебан девизни рачун за уплату хуманитарне помоћи, која ће бити коришћена за санацију последица поплава. За све додатне информације молимо вас да се обратите Амбасади Србије у Абуџи, преко које се такође може уплатити хуманитарна помоћ. Инструкције за банкарски трансфер у EUR и USD можете наћи кликом на доњи линк.


Oпширније...
Вести
Састанак са Министром Одбране Савезне Републике Нигерије
Потписивање уговора са Нигеријском трансмисионом компанијом
Предаја акредитива
Посета специјалног изасланика председника Србије амбасадора Зорана Вујића Савезној Републици Нигерији
8. Конференција српске медицинске дијаспоре 2017
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
04.11.2016. - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Нови Закон о општем управном поступку
САСТАНАК МИНИСТРА ДАЧИЋА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ НИГЕРИЈЕ
ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ
Избори за народне посланике Р. Србије, гласање у иностранству
КАТАСТРОФАЛНЕ ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ
Архива вести