| |     ћирилица | english  
Naslovna
Carina

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz", tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto, što uz PDV i druge takse čini oko 30 odsto vrednosti robe.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

 

Više informacija o carini možete potražiti OVDE.

 

Unos kućnih ljubimaca

 

Carinske potvrde

 

 

 Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Конзуларна надлдежност
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari